Concertverslagen

       

Nick Moss: dampende Chicago-blues

 

gezien op: 10 augustus 2014 | geschreven door: Koen Edeling

 

ENSCHEDE, NiXenMeeR, zondagmiddag. Optreden van Nick Moss Band, bestaande uit: Nick Moss (gitaar, zang), Michael 20140810 Nick Moss Band02Ledbetter (gitaar, zang), Patrick Seals (drums), Taylor Streiff (orgel, keyboard) en Nick Fane (bas). Programma: blues, soul, funk en rock 'n' roll.
 
Het geduld van het veelkoppige publiek werd zondagmiddag aanvankelijk wat op proef gesteld, want pas na ruim twee "Twentse kwartiertjes" betraden Nick Moss en zijn mannen de bühne. Dat ze zich er gemakkelijk vanaf maakten, kan absoluut niet gezegd worden, want na zeven uur waren de heren nog bezig met een toegift.
Nick Moss zal wel een raar beeld hebben van de Nederlanders, want wie gaat er nu van blues genieten op een 
zondagmiddag, zo vroeg hij zich hardop af. Erg veel vergelijkingsmogelijkheden heeft Moss niet, want het optreden in NiXenMeeR was het enige in ons land. Vanaf de eerste noot was duidelijk dat we hier met vijf doorgewinterde bluesgiganten te maken hadden. Het openingsnummer,  Been gone so long, afkomstig van de meest recente cd "Time ain't free" verraadde de vocale kwaliteiten van vier van de vijf leden: alleen bij de drummer kon ik geen zangmicrofoon ontdekken. Hierna waren het vooral Nick Moss en Michael Ledbetter die zich als zanger profileerden, en hoé! Ongetwijfeld het meest sfeervolle moment van dit bijzondere concert ontstond toen Ledbetter zich losmaakte van de rest van de band, de bühne verliet en akoestisch (onversterkt) verder zong. Hij had zelfs nog even tijd voor een intiem dansje.
Niet alleen de solisten, vocaal of op gitaar (wat kán die Moss scheuren en janken op zijn snaren) waren pareltjes op deze zwoele namiddag aan de Everhardt v.d. Marckstraat, nee zeker óók de drummer Patrick Seals verdiende alle lof. Hij zweepte het tempo tot ongekende hoogte op. Het bluesgeluid werd pas echt compleet door het vuil-schurende geluid van het orgel van toetsenist Taylor Streiff, die razendsnel wisselde tussen keyboard en orgel. 
Deze sympathieke bluesclub, die bijna het alleenrecht lijkt te hebben op het boeken van dit soort unieke acts, timmert stevig aan de weg. Komende donderdagavond wordt de Everhardt v.d. Marckstraat tijdelijk verruild voor de Oude markt, tijdens de NiX Blues Night en het weekend daarna organiseert NiXenMeeR zelfs het Giethoornse Drijf In Festival. Ook in vakantietijd valt er dus blues genoeg te genieten.
Een bluesclub van deze allure zal wel zeker jaren bestaan?
Mis! Op 31 augustus bestaat NiXenMeeR precies een jaar en dit feit zal niet onopgemerkt voorbijgaan...

www.muziek-recensie.nl
www.nixenmeer.nl