Concertverslagen

 Verslag Ribs & Blues dag 01

Door Cigarbox Henri

Ribs & Blues Raalte, in 1997 begonnen met het ludieke idee dat de blues de muziek van de armen was en  spareribs het luxe vlees van de armen was. 
Dit werd dus vermengd tot een heel gezellig festijn met muziek en BBQ.  In  17 jaar is het festival, uitgegroeid tot het grootste, gratis toegankelijke root’s en blues festival van Nederland.

Als ik net na het begin van de avond aankom in Raalte (Ik had namelijk eerst zelf een optreden met de cigar box band bij een internationale BBQ-wedstrijd, een soort van  Blues & Ribs zeg maar), dreunen mij de heerlijk tonen van, wat later bleek, de uit de Achterhoek afkomstige band Texas Radio tegemoet. Doordat ik dus later aankwam heb ik helaas, helaas mijn favorieten; the Bluesbones en Sugarboy & the Sinners niet kunnen zien. Ook waren ondertussen plaatselijk favorietBökkers met een bluesset ( Hendrik-Jan Bökkers ook wel bekend van oa Jovink en van de Normaal coverband) The Delta Saints en de Deen Thorbjorn Risager al geweest.
 
The Bluesbones had ik gelukkig al gezien op de Ribs & Blues pre-party, waar ze toen al veel indruk maakten en ik hoorde vandaag zo links en rechts dat velen weer onder de indruk waren van het optreden van deze mannen en dat ze dus, zeer terecht, op het Main Stage in Raalte stonden. 

Mijn eerste band vandaag was dus Texas Radio: Een geweldige band die ik gauw ben gaan bekijken toen ik binnen was. Heerlijke Rock ’n Roll en bluesrock met invloeden van bv The Allman Brothers slingert deze formatie de hete lucht in. Een Hammond links op het podium en de drums voor de verandering niet in het midden, maar rechts van het podium waardoor de drummer, heel handig de rest van de muzikanten kon aankijken, ipv naar bezwete ruggen hoeven te staren. Met grote letters van schilderstape was de naam Texas Radio op de Hammond geplakt, iets wat (h)eerlijk simplistisch aandeed. De band scoorde hele hoge ogen bij het publiek en net iets voor 20:00u ging de band van het podium af. Maar de hoop van het publiek dat ze nog even terug kwamen voor een toegift zat kwam helaas niet uit.
Jo Harman
Op het Main Stage was ondertussen de Britse Jo Harman (een knappe verschijning op hoge hakken en in krappe rok) aangeschoven en dat was als een welkome douche in de snikhete tent. Jo Harman was, zoals ze vertelde afgelopen november nog bij Giel Beelen op radio 3 geweest en een van de nummers die ze toen speelden brachten ze ook hier ten gehore. Ze ging helemaal op in haar set en zelfs op de knieën voor de toetsenist toen die een solo begon. 

Op Open Air Stage was even later de Southern Rock band Drivin ’N Cryin’, een kwartet uit Atlanta (USA) al druk aan het soundchecken. Een hoog adrenaline gehalte rock uit onder meer de Gibson ES 335 (met nr 13) erop geplakt van de zanger / gitarist Kevn (idd zonder i) Kinney. Stevig gitaarwerk van deze mannen, met veel invloeden van oa Jimi Hendrix, maar ook wel iets van the Stones en natuurlijk van de nodige Southern Rock bands. Ze speelden uiteraard een aantal nummers van hun in januari uitgekomen album “Songs for the Turn table”, waaronder het nr ‘Jesus Christ’.


King of the World van oa Erwin Java (ex Cuby & Blizzards)  en  Ruud Weber op Main Stage. Een super strakke set, waar niets op aan te merken valt en die verder ook niet zo heel verassend is, want deze ras muzikanten zijn gewoon enorm goed en weten precies wat ze moeten doen en vooral... Hoe ze het moeten doen bij het grote publiek. Met nu al 2 CD’s op naam blijft deze band hopelijk nog heel lang zo doorgaan. 


Five Horse Johnson als afsluiter op het Open Air Stage en tevens als afsluiter van hun Europese tour. Dit was een zeer heftige band afkomstig uit Ohio. De muziek was zo heftig dat met name de bastonen behoorlijk door dreunden. Halverwege de set moest er dan ook snel even gewisseld worden van basversterker. Maar het was wel echte heerlijk stuwende bluesrock,  met hartverscheurend harmonica werk van vocalist / harmonica speler Eric Oblander . Hun blues gaat helemaal terug naar de basis en dat weer uitversterkt in de overtreffende trap. In een woord: HEERLIJK!! Ook deze show was een genot om naar te kijken en vooral om te ERVAREN. Deze dag was voor mij met name het Open Air stage the place to be ivm het goed vertegenwoordigde genre bluesrock en heftig gitaarwerk

Jools Holland als afsluiter op  het Main Stage heb ik even bekeken. Deze zeer bekende Britse pianist, die natuurlijk ook zijn eigen TV-show heeft in Engeland kent het kunstje om het publiek om de vinger te winden als geen ander. Met een keur aan artiesten op sleeptouw maakte hij de eerste dag van Ribs & Blues die warm maar relaxed was af. Ik heb niet alle nummers van hem gezien, maar ik weet zeker dat het een hele goede zet van hem was om Ex Spice Girls Melanie C mee te nemen naar Raalte.

Op naar dag 2!